My Little Expat Kitchen

Βρισκόμαστε σχεδόν ένα μήνα πριν το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο αυτό δεν μας πτοεί. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού,μπορούμε ακόμα να τις περάσουμε συναρπαστικά! Και μιλώντας για συναρπαστικά πράγματα… μπορεί κανείς να τα βρει σε πολλά μέρη ή ακόμα και να τα δημιουργήσει στην ίδια του την κουζίνα!

Σήμερα η Μάγδα από το My Little Expat Kitchen μας αποκαλύπτει  την απόλυτη δροσιστική εμπειρία για αυτό το καλοκαίρι. Σπιτικό παγωτό!

My-Little-Expat-Kitchen-on-Cookisto

Η Μάγδα είναι η αγαπημένη μας Ελληνίδα expat. Το blog της, το My Little Expat Kitchen, είναι τόσο διάσημο που το περιοδικό Saveur το συγκαταλέγει στα 55 Great Global Food Blogs ή αλλιώς στην αφρόκρεμα του παγκόσμιου food blogging. Expat ή μη, θα ανακαλύψεις ελληνικές και μη συνταγές στο blog της καθώς και στην σελίδα του My Little Expat Kitchen στο facebook. Θα το βρεις και στα Αγγλικά.

 

Παγωτό Μασκαρπόνε και Nutella με Τρίμματα Πραλίνας Φουντουκιού

“Ο ερχομός του καλοκαιριού πάντα σήμαινε για μένα την έναρξη της εποχής του παγωτού. Ξυλάκια, κυπελλάκια, πύραυλοι απ’ το περίπτερο, παγωτό με το κιλό αγορασμένο απ’ το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς. Όταν ήμουν μικρή τα ήθελα όλα και σε καθημερινή βάση. Δεν έκανα διακρίσεις στα παγωτά. Έπειτα όμως μεγάλωσα, ωρίμασα και μαζί με μένα ωρίμασαν και οι γευστικοί μου κάλυκες. Ακόμα λαχταρούσαν τα παγωτά αλλά με μια μικρή διαφορά. Ζητούσαν κάτι παραπάνω, κάτι το ιδιαίτερο.

Αυτό το κάτι το είχε το σπιτικό παγωτό, αυτό που φτιάχνω με τα ίδια μου τα χέρια, αυτό που είναι φρέσκο, ανάλαφρο, βελούδινο, γεμάτο με τις αγαπημένες μου γεύσεις και τους συνδυασμούς που εγώ προτιμώ. Όπως αυτό εδώ το παγωτό μασκαρπόνε και nutella με τρίμματα πραλίνας φουντουκιού. Γιατί μπορεί να μεγάλωσα, αλλά η nutella δεν μπορεί να λείψει απ’ την κουζίνα μου. Ελπίζω να το απολαύσετε όσο κι εγώ!

My-Little-Expat-Kitchen-photo-3

Αν δεν έχετε παγωτομηχανή μην ανησυχείτε. Παρακάτω εξηγώ πώς μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς παγωτομηχανή.

Γίνεται περίπου 1 κιλό παγωτό.

 

Υλικά

Για το παγωτό
175 ml φρέσκο γάλα πλήρες
350 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
125 γρ. μασκαρπόνε
150 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 αβγό μεσαίου μεγέθους
180 γρ. Nutella
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την πραλίνα φουντουκιού
100 γρ. ψιλή ζάχαρη
80 γρ. καθαρισμένα φουντούκια
30 ml νερό

 

Ειδικά εργαλεία: παγωτομηχανή (προαιρετικά), επεξεργαστής τροφίμων

Προετοιμασία

Για το παγωτό

Ζεστάνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μη πάρει βράση. Ενώ ζεσταίνεται, χτυπήστε σ’ ένα μπωλ την ζάχαρη, την μασκαρπόνε και τ’ αβγό μ’ ένα σύρμα. Προσθέστε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα και μόλις το ρίξετε όλο, αδειάστε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Ζεστάνετε, ανακατεύοντας τακτικά με μια σπάτουλα, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά και να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Μην το αφήσετε να πάρει βράση. Αφαιρέστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, αδειάστε την κρέμα σε ένα καθαρό μπωλ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε ελαφρά με το σύρμα σε πολύ απαλή σαντιγύ. Προσθέστε την nutella και αναμείξτε καλά. Προσθέστε την κρύα πια κρέμα στο μείγμα σαντιγύ-nutella και αναμείξτε καλά με το σύρμα. Αδειάστε το μείγμα στην παγωτομηχανή σας και συνεχίστε ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάστε το μείγμα μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Βάλτε το στην κατάψυξη κι έπειτα από 40 λεπτά βγάλτε το και χτυπήστε το δυνατά με ένα σύρμα (μπορείτε να το χτυπήσετε και στο μπλέντερ ή ακόμα και με ραβδομπλέντερ).

Συνεχίστε να το χτυπάτε ανά μισή ώρα μέχρι να είναι πλέον πολύ πηχτό και παγωμένο για να χτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 2 με 3 ώρες.

Σερβίρετε το παγωτό πασπαλισμένο με τρίμματα πραλίνας φουντουκιού.

Το παγωτό διατηρείται στην κατάψυξη για μια εβδομάδα.

My-Little-Expat-Kitchen-photo-1
 

Για την πραλίνα φουντουκιού

Βάλτε τα φουντούκια σ’ ένα μικρό τηγάνι και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Καβουρντίστε τα μέχρι ν’αρχίσουν να βγάζουν τ’ αρώματά τους και να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν. Μεταφέρετε σ’ ένα μπωλ.

Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλας ή σιλικόνη στον πάτο ενός ταψιού.

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε την ζάχαρη και το νερό και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε με μια πυρίμαχη σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό κι ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό. Η ζάχαρη θα αρχίσει σιγά-σιγά να βράζει και δεν θα πρέπει να την ανακατέψετε καθόλου αλλιώς θα κρυσταλλώσει και θα καταστραφεί η καραμέλα. Θα πάρει 7-10 λεπτά για να μετατραπεί σε μια σκούρα χρυσαφί καραμέλα και μια ένδειξη ότι είναι έτοιμη είναι η μυρωδιά καμμένης ζάχαρης.

Αφαιρέστε αμέσως την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, προσθέστε τα καβουρντισμένα φουντούκια και ανακατέψτε γρήγορα με την σπάτουλα ώστε να καλυφθούν απ’ την καραμέλα. Αδειάστε τα αμέσως πάνω στο ταψί με την λαδόκολλα και απλώστε τα γρήγορα με την βοήθεια της σπάτουλας. Αφήστε την πραλίνα για ένα μισάωρο να κρυώσει εντελώς. Έπειτα σπάστε την με τα χέρια σας σε μικρά κομμάτια και προσθέστε την στον επεξεργαστή τροφίμων σας. Τρίψτε την και αδειάστε την σ’ ένα γυάλινο βάζο.

My Little Expat Kitchen photo1

Χρησιμοποιήστε την πραλίνα πάνω από το παγωτό. Την υπόλοιπη μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο, σ’ ένα σφραγισμένο γυάλινο βάζο, για 1 εβδομάδα”.

Tagged , , ,