Δεν είναι μαγειρική, είναι τρόπος ζωής!

Μπήκαμε και επίσημα στο φθινόπωρο με τα πρώτα κρύα και βροχές. Αλλά μην παίρνεις τα πάντα και στα σοβαρά, εμείς στο Cookisto επιμένουμε να βλέπουμε τα πάντα ρόδινα και … καλοκαιρινά. Εγκανιάζουμε την νέα σεζόν με ένα guest blog post με έντονη μετα-καλοκαιρινή γεύση από την Εμμανουέλα και το Eating Around!

 

Η Εμμανουέλα γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γνήσιο παιδί της πόλης. Είναι food blogger στο Eating Around, food editor σε ποικιλία online εντύπων  ενώ θα την δεις να μοιράζεται τις συνταγές της και στην εκπομπή JOY του ΣΚΑΙ! Δηλώνει την κουζίνα ως το “βασίλειό” της.

 

Μαγειρική για μένα δεν είναι μόνο το μισάωρο που θα καθίσεις να φτιάξεις ένα φαγητό. Μαγειρική είναι το ψάξιμο, το διάβασμα, η δοκιμή, η βόλτα στις αγορές, οι γεύσεις, τα αρώματα, τα χρώματα, τα ερεθίσματα, η ανταλλαγή απόψεων. Οτιδήποτε μπορεί να σου προκαλέσει την ανάγκη του να αφιερώσεις λίγο ή πολύ χρόνο στην κουζίνα σου! Και τι νόημα θα είχε ένα πιάτο φαί αν δεν το μοιραζόσουν με φίλους, γνωστούς, οικογένεια, περαστικούς, τα αδέσποτα της γειτονιάς? Τις νοστιμιές οφείλουμε να τις μοιραζόμαστε! Κανόνας στη ζωή μου, γι’ αυτό και δεν μπορώ να κρατήσω για μένα τίποτα από ό, τι φτιάχνω. Ξεκίνησα να μοιράζομαι τα πιάτα μου με τους αγαπημένους μου, αλλά δεν αρκούσε. Ο λόγος που δημιούργησα το blog μου, πριν 3 χρόνια, ήταν γιατί πίστευα ότι η αγάπη μου για τη μαγειρική δεν είχε κανένα νόημα αν δεν τη μοιραζόμουν με πολύ περισσότερο κόσμο. Ανακαλύπτω γεύσεις και συνδυασμούς και αμέσως τρέχω να το πω στους «φίλους» μου. Η εκτέλεση της συνταγής, το στήσιμο στο πιάτο, είναι η μισή χαρά. Η άλλη μισή είναι το «μπράβο» που ακούω (ή διαβάζω), τα χαμόγελα, τα όμορφα λόγια, οι ερωτήσεις για διευκρινήσεις, οι προτάσεις ώστε την επόμενη φορά το συγκεκριμένο πιάτο να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον!

Είναι τόσο λυπηρό να κρατάμε πράγματα για τον εαυτό μας, να κλεινόμαστε στον μικρό μας κύκλο και να μη μοιραζόμαστε, να μην εκφραζόμαστε, να μην μεταφέρουμε γνώση και εμπειρίες!

Να, τώρα δεν κρατιέμαι, θέλω να σας πω για τις προάλλες που συνάντησα κάτι λαχταριστά κεράσια στη λαϊκή και τα’ φαγα με τα μάτια μου.  Πήρα μπόλικα λοιπόν για να τα φάω και κανονικά! Γίνεται αυτό το ζουμερό, παθιάρικο φρούτο να μην σε εμπνεύσει? Ναι, το καλύτερο είναι να γεύεσαι τα φρούτα έτσι φρέσκα, ωμά, να νιώθεις τους χυμούς τους, αλλά πόσες ιδέες μου έρχονται  όταν τα κοιτάζω…!! Δεν μπόρεσα να αντισταθώ, το υπόλοιπο της μέρας το πέρασα στην κουζίνα και το βραδάκι στη βεράντα απόλαυσα με καλή παρέα!

Pancakes με άρωμα λεμόνι & μαστίχα, με ψητά κεράσια και σως από μέλι, λεμόνι και λικέρ μαστίχας.

Pancakes με άρωμα λεμόνι & μαστίχα

Υλικά

Για τα pancakes:

180 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 κουτ. γλ. baking powder

1 πρέζα αλάτι

100 γρ. φρέσκο γάλα

1 αυγό

2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο

1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Αρκετά κεράσια

 

Για τη σως:

2-3 κουτ. σούπας μέλι

Χυμό από 1 λεμόνι

1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά και σε ένα άλλο τα υγρά και μετά ενσωματώνουμε το πρώτο μίγμα στο δεύτερο. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία, παχύρρευστη και όχι νερουλή. Σε ένα αντικολλητικό  τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο και ρίχνουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας λίγο από το μίγμα μας στο κέντρο (ανανεώνουμε το βούτυρο αν χρειαστεί, μέχρι να τελειώσουμε με όλο το μίγμα). Αφήνουμε 1-2 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί το κάτω μέρος του pancake και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες στην επιφάνεια. Σε λίγο θα ξεκολλάει εύκολα και θα μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Δεν το αφήνουμε να απλώσει σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, όπως με την κρέπα. Το διατηρούμε κάπως παχύ και αφράτο. Σε ένα ρηχό πιάτο, τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα pancakes, το ένα πάνω στο άλλο και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι, στη συνέχεια, χωρίς καθόλου λιπαρή ύλη, βάζουμε τα κεράσια μας, τα οποία έχουμε κόψει στη μέση και έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια, να ψηθούν λίγο και να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Τα πατάμε ελαφρά με μια σπάτουλα για να ροδίσουν και τα βγάζουμε στην άκρη. Σε ένα μπολάκι ετοιμάζουμε τη σως, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί. Περιχύνουμε τα pancakes, γαρνίρουμε με τα κεράσια και σερβίρουμε.

 

Αφράτη, παγωμένη κρέμα με φρέσκα κεράσια, βουτυράτα μπισκότα και τρίμμα μαύρης σοκολάτας


Αφράτη, παγωμένη κρέμα με φρέσκα κεράσια
 

Υλικά:

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

200 γρ. τυρί κρέμα

3 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη

Μερικά κεράσια κομμένα στη μέση, χωρίς τα κουκούτσια

1 πακέτο πτι-μπερ ή άλλα μπισκότα της αρεσκείας μας, σε τρίμμα

2 κουτ. σούπας κακάο σκούρο

3 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο

Τρίμμα μαύρης σοκολάτας

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα μαζί με την άχνη, να γίνει σαντιγί. Ανακατεύουμε τη σαντιγί μας με το τυρί κρέμα και προσθέτουμε τα κεράσια, ενσωματώνοντάς τα απαλά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Βάζουμε την κρέμα στην κατάψυξη για να σφίξει καλά. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το τρίμμα μπισκότου με το λιωμένο βούτυρο και το κακάο και απλώνουμε το μίγμα σε ένα ταψάκι, το οποίο βάζουμε στο ψυγείο. Για το σερβίρισμα, κόβουμε με το μαχαίρι την παγωμένη κρέμα, τη βάζουμε σε πιάτο ή μπολ, σπάμε το μπισκότο σε κομμάτια και το ρίχνουμε από πάνω και ολοκληρώνουμε με το τρίμμα σοκολάτας.

 

Και μάλλον η μαγειρική έχει επηρεάσει γενικά τον τρόπο ζωής μου, ακόμα και τις επιλογές μου στο ντύσιμο!!

Tagged , ,